Verdeelmodel opbrengsten integraal tarief

De Integrale Geboortezorg Organisaties (IGO’s) in Nederland hebben hun kennis en ervaring met ‘het verdelen van inkomsten achter de voordeur’ verzameld in het nieuwe hulpmiddel Toolkit IGO verdeelmodel. Het IGO verdeelmodel is een middel om de opbrengsten van het integrale tarief te verdelen. Deze nieuwe toolkit ‘IGO verdeelmodel’ beschrijft de keuzen die zorgverleners maken voor het ontwerpen en inrichten van een eigen IGO verdeelmodel.

Een integraal tarief per cliënt


Anders dan bij reguliere VSV’s ontvangen de betrokken zorgaanbieders in een zorgketen of zorgprogramma, die samen een IGO vormen, per fase één integraal tarief per cliënt. De zorgaanbieders maken afspraken met elkaar wie welk deel van de opbrengsten van het integrale tarief ontvangt. Uitgangspunt hierbij is dat het de samenwerking stimuleert, bijdraagt aan kwalitatief goede en veilige zorg waarbij de cliënt centraal staat en er gezamenlijke verantwoordelijkheid is voor de cliëntenpopulatie. Dit vraagt veel vertrouwen in elkaar en samenwerking op basis van gelijkwaardigheid.

Sinds 2017 hebben een aantal regio’s in Nederland een Integrale Geboortezorg Organisatie (IGO) opgericht waarin de zorgverleners intensief samenwerken ondersteund door integrale bekostiging. In 2023 is integrale bekostiging een reguliere vorm van bekostiging geworden naast monodisciplinaire bekostiging. De kennis en ervaring die IGO’s in al die jaren hebben opgedaan met verdeelmodellen achter hun eigen voordeur hebben ze uiteengezet in deze nieuwe toolkit ‘IGO verdeeelmodel’. Deze toolkit beschrijft de keuzes die zorgverleners kunnen maken voor het ontwerpen en inrichten van een eigen IGO verdeelmodel. Daarnaast worden de randvoorwaarden, uitdagingen en succesfactoren gedeeld voor het verdeelmodel.

Deze toolkit is ontwikkeld door de IGO’s in Nederland op basis van hun kennis en ervaring met een verdeelmodel. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Linda Nijenhuis via info@annature.nl.