• Bekostigingswijzer preventie

Beschermd: Bekostigingswijzer preventie in de geboortezorg

Wat betalen (aanstaande) ouders aan zorgkosten tijdens een zwangerschap en de kraamtijd? En welke vergoedingen zijn er? Gebruik de bekostigingswijzer preventie om je cliënten hierover te informeren.

Welke preventieactiviteiten zijn er en hoe worden deze bekostigd?

In deze bekostigingswijzer vind je een overzicht van preventieve zorg en ondersteuning voor (aanstaande) ouders die bekostigd worden binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet publieke gezondheid (Wpg). Het gaat om landelijk beschikbare activiteiten van preconceptie tot en met de kraamperiode. Per activiteit kun je aanvullende informatie vinden over het doel, de aanbieders, inkoop, vergoeding en – indien van toepassing – het eigen risico. Je kunt hiermee je cliënten informeren.

Activiteiten

Wetten uitgelegd

Zorgverzekeringswet: preventie kan onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) vallen, als het gaat over individuen met een individuele zorgvraag. Dit heet geïndiceerde of zorggerelateerde preventie.

De Zorgverzekeringswet (Zvw) omvat domeinen zoals kraamzorg, fysiotherapie, geestelijke gezondheidszorg en geneeskundige zorg  (waaronder huisartsenzorg, verloskundige zorg en medisch-specialistische zorg). Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht een basisverzekering af te sluiten en kan vrijwillig een aanvullende verzekering afsluiten.

Inkoper (bekostiging): zorgverzekeraar.

Wet publieke gezondheid: preventie valt onder de Wet publieke gezondheid (Wpg), als het gaat over groepen. Dit heet universele of selectieve preventie.

De Wet publieke gezondheid (Wpg) regelt gezondheidsbescherming en -bevordering voor de hele bevolking of specifieke groepen. Het omvat gebieden zoals collectieve preventie, bestrijding van infectieziekten en uitvoering van Jeugdgezondheidszorg (Jgz). Deze wet is van toepassing op alle inwoners van Nederland.

Inkoper (bekostiging): landelijke overheid en gemeente

Voor verdere informatie over de andere wetten van ons zorgsysteem zie:


Deze bekostigingswijzer is een aanvulling op de infographic die in 2023 is uitgebracht en gericht is op de cliënt:

Het College Perinatale Zorg (CPZ) heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verzocht een beknopte digitale factsheet te ontwikkelen voor zorgverleners in de geboortezorg, waarin inzichtelijk wordt gemaakt hoe preventieve activiteiten worden bekostigd.