Gegevensuitwisseling

Om op een geïntegreerde manier samen te werken in de geboortezorg en JGZ is het wezenlijk dat zorgverleners gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Want: wanneer zij toegang hebben tot de juiste informatie, gaat samenwerken een stuk beter, veiliger en efficiënter.

Het ministerie van VWS heeft aan het actieprogramma Babyconnect een subsidie verstrekt om digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg mogelijk te maken. Dit programma loopt van 2019 tot en met medio 2025 en ondersteunt, informeert en faciliteert regionale partnerschappen (minimaal 3 VSV’s) om het delen van informatie in hun regio te realiseren.

Gremia Gegevensuitwisseling

Binnen het thema ‘Gegevensuitwisseling’ zijn veel integrale werkgroepen werkzaam onder de vlag van het CPZ. Weten welke? Kijk dan hier!…

Uitgelicht

Vraag en antwoord

Babyconnect is het landelijk actieprogramma dat zich bezighoudt hiermee. Met Babyconnect kunnen zorgverleners en de zwangere/kraamvrouw, en zorgverleners onderling digitaal informatie uitwisselen. Zorgverleners kunnen dan informatie van andere zorgverleners inzien in hun eigen dossier. Babyconnect is het ‘digitale doorgeefluik’ en dus geen dossier of app. De gegevens zelf blijven in het systeem van de betreffende zorgverlener staan.

De methode koppelt alle partijen in de geboortezorg aan elkaar: patiënten/cliënten, zorgverleners, praktijken, ziekenhuizen en andere zorgorganisaties en kennisinstituten. Stichting CareCodex voert het programma uit met subsidie van het ministerie van VWS. Babyconnect is dus niet commercieel, maar maakt het mogelijk dat gegevens worden gedeeld ongeacht de dossiersoftware die zorgverleners gebruiken. Veel partijen in de geboortezorg, waaronder KNOV, NVOG, Bo Geboortezorg en de Patiëntenfederatie zijn betrokken.

De gegevens zijn van de vrouw. Zij heeft de regie en bepaalt in haar PGO of tijdens het consult wie de gegevens mag inzien en geeft hiervoor toestemming. Wanneer je gegevens nodig hebt, wordt er via een beveiligd register de juiste en aan jou toegewezen informatie naar boven gehaald. Deze informatie verschijnt in een scherm in het eigen softwaresysteem, ook wel een viewer genoemd. Je kunt deze te allen tijde inzien. Gegevens aanvullen doe je in je eigen softwaresysteem. Daar wordt de ingevoerde informatie ook opgeslagen. Als een andere zorgverlener gegevens wil inzien van de zwangere, dan krijgt deze zorgverlener de voor hem of haar relevante (en meest actuele) gegevens te zien. Veiligheid is daarbij belangrijk. De overdracht van gegevens moet regionaal beveiligd worden. Dit kan via een zorgnetwerk. Over dit netwerk worden de gegevens getransporteerd en de toegang tot data beheerd. Vergelijk een zorgnetwerk met een nutsvoorziening, zoals gas-water-of elektriciteitsnetwerk. Zorgaanbieders zetten zelf een zorgnetwerk op en beheren dit netwerk ook. Dit hoef je niet zelf te doen, vaak gebeurt dit door een RSO, regionale samenwerkingsorganisatie. Er zijn al meerdere RSO’s in Nederland (www.rsonl.nl).

Wanneer je in je regio voornemens bent om digitale gegevens uit te wisselen, kun je gebruik maken van een subsidie van het ministerie van VWS. Het actieprogramma Babyconnect ondersteunt regio’s (regionale partnerschappen) bij de aanvraag en de implementatie van gegevensuitwisseling. Om in aanmerking te komen voor de subsidie dien je aan voorwaarden te voldoen.

Kijk voor meer informatie op de website van Babyconnect>>>