Uitgelicht
Conferentie Kansrijke Start – Samen maken we het verschil
Leertraject Sociale geboortezorg in het ziekenhuis (en eruit!)
Kansrijke Start
Talentool geboortezorg
Wegwijzer Kansrijke Ontmoetingen
Het laatste nieuws
Nieuwsbrief Kansrijke Start oktober 2024
Conferentie Kansrijke Start – Samen maken wij het verschil
Bekostigingswijzer preventie in de geboortezorg
Vraag en antwoord
In de preventieagenda maakt het CPZ, namens de samenwerkende partijen – Bo Geboortezorg, KNOV, NVOG, NVK, NVZ, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland – concreet hoe wij in de geboortezorg een bijdrage leveren aan een zo goed mogelijke start voor ieder kind in Nederland. De visie en de strategie sluiten aan op de Agenda voor de Geboortezorg: Samen bevalt beter!, de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg (ZIG), de adviezen van de Expertgroep Preventie en op ons netwerk, kennis, kunde en relatie met de zwangere.
De rol van het CPZ bij integrale preventie en kansrijke start is:
- om issues te agenderen,
- om initiatieven en partijen met elkaar te verbinden
- om bij te dragen aan de kennisontwikkeling en -deling
- om randvoorwaarden te creëren.
Preconceptiezorg is het geheel aan maatregelen die genomen kunnen worden om risico’s over de gezondheid van (aanstaande) ouders en hun toekomstige kind aan te wijzen. Het doel is een gezonde zwangerschap en een zo’n goed mogelijke start voor het kind.
Op basis op voorlichting, counseling en preventief beleid kunnen de (aanstaande) ouders geïnformeerde keuzes maken. De nadruk bij preconceptiezorg ligt op het blootleggen van risicofactoren voorafgaand aan de conceptie of vroeg in de zwangerschap.
De multidisciplinaire Preconceptie Indicatie lijst (PIL) beschrijft op hoofdlijnen de inhoud van preconceptiezorg. Hierbij is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande richtlijnen. Op basis hiervan zijn overwegingen en adviezen omtrent de uitvoering en de daarbij te betrekken professionals geformuleerd.
Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen – zowel fysiek als mentaal – op latere leeftijd.
In Nederland heeft 14% van de kinderen een valse start bij de geboorte. Door deze valse start krijgen kinderen later vaker groei- en (psychische) ontwikkelingsproblemen, suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht en komen ze veel vaker in aanraking met jeugdhulp.
Minister Hugo de Jonge (VWS), gemeenten, partijen uit de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg (JGZ) slaan daarom in het actieprogramma Kansrijke Start de handen ineen om de kinderen van vandaag en de volwassenen van morgen een betere kans te bieden
De Taskforce Rookvrije Start is een samenwerking tussen diverse beroepsverenigingen in de (geboorte)zorg. Het doel van de Taskforce is dat meer (aanstaande) ouders stoppen met roken en rookvrij blijven. De Taskforce werkt hiervoor samen met inmiddels bijna 500 ambassadeurs uit verschillende beroepsgroepen verspreid over het land. Naast de ontwikkeling van een e-learning en een richtlijn, ondersteunt de Taskforce VSV’s bij de ontwikkeling en implementatie van stoppen-met-roken zorgpaden.
Mind2Care (www.mind2care.nl) is een digitaal screen-en-advies instrument dat is ontwikkeld tijdens jarenlang onderzoek door Nederlandse onderzoekers en zorgprofessionals uit de geboortezorg (bron: proefschrift Chantal Quispel https://repub.eur.nl/pub/76062/140909_Quispel-Chantal.pdf). Met de Mind2Care worden zwangeren in de routine zorg gescreend op kwetsbaarheid in het kader van psychiatrische problemen, psychosociale problemen en middelengebruik (PPM-factoren). Het instrument is wetenschappelijk getest en geschikt om te gebruiken voor alle zwangeren in Nederland. De Mind2Care wordt alleen in VSV-verband gebruikt.
Bekijk voor een snelle indruk van de Mind2Care het volgende filmpje: https://youtu.be/i-II8Uat9Ls