Begrijpelijke informatie over kraamzorg
23 juni 2023
Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks 29.000 ouders geen of te weinig kraamzorg krijgen. Hierdoor lopen zij een hoger risico op gezondheidsproblemen. Dat moet veranderen. Pharos en Bo Geboortezorg ontwikkelden daarom samen met het Kenniscentrum Kraamzorg een begrijpelijke animatievideo en een beeldverhaal over wat kraamzorg inhoudt.
Begrijpelijke uitleg over kraamzorg
Verloskundigen, jeugdverpleegkundigen en kraamzorgintakers kunnen de animatievideo en het beeldverhaal gebruiken om kraamzorg begrijpelijk aan de cliënt uit te leggen. Zo begrijpen cliënten beter wat de kraamverzorgende voor de cliënt kan betekenen.
Animatievideo: Miriam en Raf krijgen kraamzorg
Toegankelijke kraamzorg
Bepaalde groepen vrouwen maken te weinig gebruik van kraamzorg. Bijvoorbeeld alleenstaande moeders en gezinnen met een laag opleidingsniveau of een migratieachtergrond. Toch hebben juist gezinnen in kwetsbare situaties extra zorg nodig in het jaar na de bevalling. Geen of weinig kraamzorg heeft invloed op de gezondheid van moeder en kind:
- Vrouwen die helemaal geen kraamzorg krijgen, maken hogere zorgkosten voor zichzelf in het eerste jaar na de bevalling.
- Vrouwen die minder dan 24 uur kraamzorg krijgen, hebben niet alleen hogere zorgkosten voor zichzelf, maar ook voor hun kind door gezondheidsklachten na de kraamperiode.
Onderdeel van tool ‘klantroute kraamzorg’
Deze voorlichtingsmaterialen zijn onderdeel van de ‘klantroute kraamzorg’ die binnenkort wordt gelanceerd. Deze tool zal (gratis) beschikbaar zijn voor zorgprofessionals om kraamzorg toegankelijker te maken.