Bestuurlijke afspraken ‘Inzicht in zorgcapaciteit’ in de acute zorg

4 april 2025

Op 2 april 2025 hebben het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met o.a. Ambulancezorg Nederland (AZN), InEen, het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), de Nederlandse GGZ, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bestuurlijke afspraken gemaakt over het structureel borgen van inzicht in capaciteit van de acute zorgketen. Afgesproken is dat deze partijen zich de komende tweeënhalf jaar in gaan spannen om capaciteitsinzicht beschikbaar te maken in het Landelijk Platform Zorgcoördinatie.

In de LPZ-app wordt momenteel al informatie gedeeld over capaciteit op de spoedeisende hulp en in de geboortezorg. Met het nieuwe akkoord wordt afgesproken dit capaciteitsinzicht uit te breiden naar de ambulancezorg, huisartsenspoedzorg, acute verpleging en acute geestelijke gezondheidszorg (ggz). Het gezamenlijke doel is om uiterlijk eind 2027 volledig inzicht te hebben in de gehele acute zorgketen.

Inhoud van het akkoord:

  • Vermindering administratieve lasten en betere toegankelijkheid van zorg: De minister geeft aan dat geautomatiseerd inzicht in zorgcapaciteit hieraan kan bijdragen.
  • Aansluiting op het LPZ: In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken dat relevante zorgaanbieders aansluiten op het LPZ en noodzakelijke capaciteitsinformatie delen.
  • Ontwikkeling van sectorale modules: Voor ziekenhuizen, huisartsenposten, ambulancediensten en aanbieders van acute zorg en ggz worden aparte modules ontwikkeld voor automatische datalevering. Pilots bepalen de invulling van deze modules.
  • Monitoring en evaluatie: De voortgang wordt gemonitord via meerdere evaluatiemomenten. Op deze momenten kunnen de afspraken eenmalig worden herijkt.
  • Wettelijke borging mogelijk: Indien de bestuurlijke afspraken onvoldoende resultaat opleveren, behoudt de minister het recht om aanlevering van capaciteitsdata wettelijk verplicht te stellen. Parallel hieraan vindt een verkenning plaats naar wettelijke borging.

Patiëntinzage niet opgenomen

Een voorstel van de Patiëntenfederatie om in dit akkoord ook afspraken op te nemen over inzage in zorgbeschikbaarheid voor patiënten is niet overgenomen. De betrokken partijen vinden dit momenteel niet passen binnen het LPZ. VWS geeft aan dit punt op een later moment te willen verkennen binnen de bredere visie op de eerstelijnszorg.

De betrokken partijen zetten zich de komende tweeënhalf jaar in om de afgesproken inzichten in capaciteit binnen de acute zorgketen te realiseren. Bekijk hier het nieuwsbericht van de overheid. Meer weten over

Deze bestuurlijke afspraken en de beslisnota die naar de Kamer is gestuurd vind je ook terug in de Politieke Monitor op kennisnetgeboortezorg.nl.

Nieuwsgierig naar het gebruik van LPZ? Neem gerust contact op met de supportafdeling (support@lpz.nu) of neem een kijkje op de LPZ-kennisbank. Een korte video met uitleg vind je hier. Of bekijk hier het laatste nieuwsbericht over de uitbreiding van het LPZ dashboard met 7 PICU centra. .


Lees ook

16 december 2024
Capaciteit & toegankelijkheid

Zorgtekorten in geboortezorg: 55% van de zwangeren ervaart grote impact

De geboortezorg in Nederland staat onder grote druk. Volgens onderzoek van de Patiëntenfederatie ervaart 55% van de zwangeren de gevolgen...
2 december 2024
Capaciteit & toegankelijkheid

Bezoek van VWS aan VSV Catharina

Donderdag 28 november verwelkomde het VSV Catharina een delegatie van het ministerie van VWS in het Catharina Ziekenhuis. Het bezoek...
23 september 2024
Capaciteit & toegankelijkheid

LPZ PICU dashboard is live!

De afgelopen periode hebben de NVK (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde) en het LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg) samen met de 7...