Conferentie Kansrijke Start – Samen maken we het verschil

Handvatten voor succesvol samenwerken

woensdag 9 oktober van 09:30 tot 17:00 uur

No matter who you are, no matter where you go in your life, at some point you are gonna need somebody, to stand by you

Marvin Gaye

Op 9 oktober organiseren wij de conferentie “Kansrijke Start – Samen maken we het verschil”. Deze dag staat in het teken van elkaar inspireren, informeren en samen leren door te luisteren naar verhalen en muziek, mee te doen aan inspiratiesessies en kennis te maken met tools die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk.

Een veel gebruikt woord is kwetsbaarheid of kwetsbare situaties. Waar hebben we het dan eigenlijk over? Gaat het dan over die ander, of kan het ook over jou en mij gaan? Ben je een uitzondering, of is het normaal? Dit is een van de thema’s die voorbij komen op 9 oktober! Daarnaast zijn er inspiratiesessies in de vorm van informatieoverdracht, toneel en ervaringsverhalen, waaronder ‘De Psychologie van Gelukkig Zijn’ en ‘Hoe gebruik je een praatplaat’. Het doel is om met elkaar te leren en naar huis te gaan met praktische tools.

We kijken ernaar uit om deze bijzondere dag samen met haar en jullie te beleven! Het doel van deze dag is om samen het verschil te maken en een positieve impact te hebben op de levens van gezinnen in moeilijke omstandigheden. Laten we elkaar ontmoeten, verbinden en begrijpen, zodat we gezamenlijk kunnen bijdragen aan een Kansrijke Start voor ieder kind. We kijken ernaar uit om je op 9 oktober te verwelkomen!

Sabine Uitslag – Dagvoorzitter

Sabine is een veelzijdige professional met een indrukwekkende staat van dienst. Ze is van huis uit verpleegkundige en combineert deze achtergrond met een scherpe blik op de zorgsector en het maatschappelijk veld. Sabine heeft een brede ervaring opgedaan als politicus, waarin ze zich heeft ingezet voor volksgezondheid en zorg. Daarnaast is ze een veelgevraagd spreker, adviseur en inspirator, bekend om haar vermogen om complexe onderwerpen op een toegankelijke en bevlogen manier over te brengen.

Merith Cohen de Lara

Merith is GZ-psycholoog en eigenaar van Psyche en Zwangerschap B.V. Sinds 2009 biedt zij psychologische behandelingen aan voor mensen tijdens de zwangerschap, na de bevalling en tijdens fertiliteitstrajecten. Daarnaast geeft ze regelmatig cursussen en heeft ze onlangs samen met Marja Rexwinkel en Romy Damhuis een reader geschreven voor medewerkers in de geboortezorg.

In haar lezing zal Merith stilstaan bij een andere groep kwetsbare ouders: de ouders die alles perfect willen doen, die doodsbang zijn om hun kind te kwetsen en daarmee de hechting te verstoren. Dit zijn ouders die, door de overvloed aan informatie op internet en social media, hun opvoedvertrouwen verliezen en daardoor angstig en gespannen worden – wat ook niet bevorderlijk is. Deze groep, vaak hoogopgeleide ouders, kampt steeds vaker met angst- en stemmingsstoornissen.

Merith zal in haar lezing aan de hand van een model de opkomst van deze groep verklaren in de huidige maatschappij en zorgmedewerkers handvatten bieden om deze ouders beter te herkennen en te ondersteunen.

Kaveh Bouteh

Kaveh is een toegewijde professional met een achtergrond in de gezondheidszorg en migratievraagstukken. Met zijn ruime ervaring in het werken met kwetsbare groepen, waaronder vluchtelingen en migranten, zet hij zich in voor het verbeteren van de toegang tot zorg en het bevorderen van gelijke kansen. Kaveh combineert zijn expertise in zorgbeleid en inclusieve communicatie om oplossingen te ontwikkelen die de kwaliteit van zorg voor mensen met een migratieachtergrond verbeteren. Zijn passie voor inclusiviteit en zijn gedrevenheid om maatschappelijke barrières te doorbreken maken hem een voorvechter van gelijke zorg voor iedereen, ongeacht afkomst of taalachtergrond.

Eric Steegers

Eric Steegers is gynaecoloog, hoogleraar en afdelingshoofd Verloskunde en Gynaecologie in het Erasmus MC in Rotterdam. Zijn ambitie is om door wetenschappelijk onderzoek en zorginnovatie de grote verschillen in gezondheid aan het begin van het leven te verkleinen.

Een gezonde start bij de geboorte is het wenkend perspectief voor nieuwe generaties die langer leven in goede gezondheid en welzijn en meer kansen hebben op maatschappelijke participatie. Het is ook het vliegwiel tot het verminderen van de huidige grote verschillen in gezondheid, kansen en bestaanszekerheid van mensen. Twee belangrijke inzichten benadrukken dit: ten eerste wordt de gezondheid van een kind al bepaald door de gezondheid van de ouders voor en tijdens de vroege zwangerschap. Daarom is preconceptiezorg cruciaal. Ten tweede beïnvloeden niet alleen medische, maar ook sociale factoren zoals armoede de ontwikkeling van een kind. Dit vraagt om een integrale aanpak, waarbij medische zorg wordt gecombineerd met sociaal-maatschappelijke hulpverlening, oftewel sociale verloskunde. Deze aanpak, ontwikkeld binnen het actieprogramma Kansrijke Start, richt zich op een multidisciplinaire samenwerking tussen medische en sociale professionals om kwetsbare zwangere vrouwen en hun kinderen te ondersteunen.

Tijdens de conferentie zullen twee ervaringsdeskundigen jullie meenemen in hun persoonlijke ervaringen.

Huiselijk geweld
Corinne

Corinne werkt bij het CPZ als Projectmedewerker Kansrijke Ontmoetingen en Startend Beleidsadviseur op het thema Preventie. Tijdens de conferentie deelt ze haar persoonlijke verhaal: zij raakte zwanger in een 15 jaar durende kwetsbare situatie waarin zij haar dochter ter wereld bracht en haar heeft grootgebracht. In die tijd had zij intensief contact met allerlei instanties en zorgverleners in de geboortezorg, waarbij ze de waarde van goede ondersteuning heeft ervaren—of juist heeft gemist.

Met haar verhaal wil Corinne bijdragen aan betere zorg en vroegtijdige hulp voor vrouwen in vergelijkbare situaties, zodat zij niet dezelfde uitdagingen hoeven door te maken.

Huiselijk geweld
Laxmie

Laxmie Jawalapershad werkt als vrijwilliger bij Stichting Ester. Zij zit zich als interculturele ervaringsdeskundige in voor slachtoffers van huiselijk geweld. Op jonge leeftijd is zij slachtoffer geworden van jarenlange partnergeweld en stalking. Laxmie heeft een psychische kwetsbaarheid en verschillende gezondheidsklachten. Op dit moment heeft zij een kinderwens. Zij heeft verschillende vragen maar ook onzekerheden m.b.t. haar kinderwens.  Wat kunnen zorgverleners hierin betekenen? Haar verhaal wil zij delen tijdens de conferentie.

Accreditatie is in aanvraag bij

  • KNOV
  • NVOG
  • AJN
  • V&VN
  • KCKZ
©Antropia
Locatie

Antropia, Cultuur- en Congrescentrum
Landgoed de Reehorst
Hoofdstraat 8
(navigeren naar Stationsweg 15B of Oude Stationsweg 13)
3972 LA Driebergen

Routebeschrijving

Antropia bevindt zich op Landgoed De Reehorst, pal naast NS-station Driebergen-Zeist, en is slechts 500 meter verwijderd van de afslag Driebergen aan de A12. U kunt parkeren in de
Q-Park Station P+R Driebergen Zeist.