Doe mee aan de pilot van het nieuwe meetinstrument voor VSV’s: VSV reflectie instrument

24 maart 2025

De voormalige VSV-spiegel is doorontwikkeld tot een vernieuwd en krachtig meetinstrument: het VSV reflectie instrument. Dit vernieuwde instrument helpt VSV’s inzicht te krijgen in de samenwerking binnen hun netwerk en de organisatie van integrale geboortezorg. Het meet de tevredenheid van leden van het VSV over deze samenwerking en organisatie. Daarnaast biedt het concrete handvatten om de kwaliteit van de geboortezorg verder te optimaliseren.

We zijn bijna klaar met de afronding van het VSV reflectie instrument en zoeken nog enthousiaste VSV’s die willen deelnemen aan de laatste testfase! Voor deze pilot vragen we leden en vertegenwoordigers van cliënten van jullie VSV om de vragenlijst in te vullen. Hoe meer deelnemers, hoe betrouwbaarder de resultaten – en hoe krachtiger de inzichten voor jullie VSV!

De meting resulteert in een scorekaart over de samenwerking binnen jullie VSV op verschillende thema’s. Met daarin een uitsplitsing per discipline en afgezet tegen de benchmark. Deze meting biedt niet alleen waardevolle inzichten voor het VSV zelf, maar kan ook helpen bij de voortgangsrapportage voor het stimuleringsprogramma Versterking VSV’s. Daarnaast leveren jullie ook een waardevolle bijdrage aan het verfijnen van het nieuwe meetinstrument.

Waarom is meedoen aan de pilot voor het VSV reflectie instrument waardevol? 

  1. De uitkomsten geven een goed totaalbeeld van de huidige stand van zaken binnen jouw VSV op het gebied van integrale samenwerking.
  2. Het instrument geeft een beeld over de tevredenheid van de verschillende groepen deelnemers en cliëntenvertegenwoordigers in jouw VSV en laat zien waar verbeterpunten liggen.
  3. Je krijgt inzicht in hoe de resultaten van jouw VSV zich verhouden tot die van andere VSV’s.
  4. Je kunt de voortgang van de samenwerking volgen in de tijd, door herhaalmetingen.
  5. Het instrument biedt aanknopingspunten voor thema’s die je kunt oppakken om tot verdere professionalisering van de samenwerking te komen.
  6. Het resultaat van de meting kan input geven voor de voortgangsrapportages van het ZonMw stimuleringsprogramma Versterking VSV’s. 

Doe mee!
Wil jij bijdragen aan de ontwikkeling van een waardevol instrument voor álle VSV’s in Nederland? Meld je VSV dan nu aan! Per VSV wordt een unieke link naar de vragenlijst verstrekt, zodat je snel van start kunt gaan.

Meer weten of direct aanmelden? Neem contact op via cpz@collegepz.nl of bel 030-2739786.

Vragen en antwoorden

Wat is het VSV reflectie instrument?

Het VSV reflectie instrument is een nieuw monitoringsinstrument voor VSV’s om de voortgang en ontwikkeling van de samenwerking en organisatie van integrale geboortezorg in een VSV te kunnen meten. VSV’s krijgen hiermee inzicht in waar ze staan in hun ontwikkeling, de tevredenheid van deelnemers op de samenwerking en organisatie  en op welke onderdelen verbetering mogelijk is. Dit instrument is een doorontwikkeling van de VSV Spiegel die voorheen door VSV’s werd ingezet.

Hoe is het nieuwe meetinstrument ontwikkeld?

Een expertgroep met onderzoekers vanuit RIVM en NRCG met ondersteuning van de Federatie van VSV’s,  Essenburgh en CPZ ontwikkelden een conceptvragenlijst voor meting van integrale samenwerking en organisatie in VSV’s. Deze vragenlijst is gebaseerd op een conceptueel model voor netwerkzorg en bevat verschillende domeinen, thema’s en items.

De verschillende domeinen zijn:

  • Persoonsgerichte zorg
  • Populatiegerichte zorg
  • Zorgcoördinatie
  • Professionele coördinatie
  • Organisatie coördinatie
  • Systeem coördinatie
  • Resultaat

De concept vragenlijst is vastgesteld door de expertgroep waarna deze werd getest (Delphirondes) door verschillende eindgebruikers. De uitkomsten van deze Delphirondes gaven inzicht over het draagvlak van de verschillende domeinen, thema’s en items. Op basis van de uitkomsten uit de Delphirondes is een tweede conceptvragenlijst ontwikkeld. De laatste fase voor oplevering van het meetinstrument is de pilot met VSV’s.

Wie heeft het  gemaakt?

Dit instrument is in co-creatie gemaakt door de Federatie van VSV’s, het CPZ, een expertgroep van onderzoekers en Essenburgh voor het conceptueel model. Mediquest ondersteunt bij het uitzetten van de vragenlijst.

Is het VSV reflectie instrument geschikt voor alle VSV’s ?

Ja. Ieder VSV start op zijn eigen punt met zijn eigen wensen rondom integrale samenwerking. Het VSV reflectie instrument kan een startpunt zijn voor een gesprek binnen het VSV over de ervaren en gewenste samenwerking.

Waarom is de pilot belangrijk voor ontwikkeling van het VSV reflectie instrument?

De pilot is belangrijk voor de validatie en betrouwbaarheid van het meetinstrument. Met de gegevens die verkregen worden tijdens de pilot wordt een zogenaamde psychometrische analyse uitgevoerd. Er wordt gekeken naar vragen als: Meten de vragen wat ze moeten meten? Zijn vragen voldoende duidelijk? Zijn vragen niet dubbelop en voldoende onderscheidend? Na deze analyse kan het definitieve instrument worden opgeleverd.

Wat houdt de pilot in?

Zoveel mogelijk leden van het VSV vullen de conceptvragenlijst in. Jullie ontvangen een unieke link voor toegang tot de vragenlijst van jullie VSV. Wij sturen een concept tekst mee met daarin de link naar de vragenlijst, die jullie vervolgens mailen naar de leden van het VSV. Vervolgens krijgen leden van het VSV twee weken de tijd om de vragenlijst in te vullen.

Invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 30 minuten. De vragenlijst bestaat uit twee subvragen bij 75 onderwerpen. Neem hier de tijd voor want je kunt het invullen niet onderbreken. Hoe meer leden van het VSV de vragenlijst invullen, hoe betrouwbaarder de uitkomsten van de meting zijn. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk leden van het VSV de vragenlijst invullen.

Moeten echt alle leden van mijn VSV meedoen aan het VSV reflectie instrument?

Hoe meer deelnemers uit jullie VSV de vragenlijs invullen, des te representatiever en objectiever zijn de uitkomsten. Belangrijk is dat zoveel mogelijk verschillende groepen deelnemers in het VSV vertegenwoordigd zijn in de resultaten.

Wanneer start de pilot?

De pilot start in april 2025.

Hoe lang hebben leden van het VSV de tijd om de vragenlijst in te vullen?

De responsetijd voor invullen van de vragenlijst is twee weken.

Hoe wordt omgegaan met de gegevens?

Privacy en vertrouwelijkheid zijn gewaarborgd. De data worden anoniem verwerkt en extern opgeslagen volgens wettelijke richtlijnen. Resultaten zijn alleen op discipline-niveau inzichtelijk, niet op individueel niveau.

Als ik halverwege stop met het onderzoek, zijn dan mijn gegevens verloren?

Nee, je kunt op een later tijdstip gewoon weer verder gaan waar je gebleven was. Via de link in de mail kom je weer terug in de vragenlijst. 


Lees ook

26 maart 2025
Kwaliteit

Indicatorenset IG 2025 vastgesteld

De Landelijke Tafel Integrale Geboortezorg (LTIG), met vertegenwoordiging van Bo Geboortezorg, Federatie van VSV’s, KNOV, NvK, NVOG, NVZ, Patiëntenfederatie Nederland,...
14 maart 2025
Organisatie en bekostiging

Hulpmiddelen subsidieadministratie

Nu de VSV’s de ZonMw-subsidiegelden toegekend hebben gekregen, rijst vaak de vraag hoe je vanaf het begin zorgvuldig de subsidieadministratie...
4 februari 2025
Kwaliteit

Aanlevering indicatoren geboortezorg 2024

Namens de werkgroep indicatoren integrale geboortezorg informeren wij jullie over de aanlevering van de indicatoren over verslagjaar 2024. In oktober...