Flexibiliseren aanspraak kraamzorg

18 december 2023

In 2024 wordt er een wijziging doorgevoerd in het basispakket van de Zorgverzekeringswet 2023 op het gebied van kraamzorg. In deze wijziging staat dat de grens van kraamzorg van tien dagen wordt verruimd naar maximaal zes weken. Deze wijziging wordt doorgevoerd op advies van het Zorginstituut.

Op dit moment wordt het Landelijke indicatieprotocol (LIP) door de sector kraamzorg gehanteerd om te bepalen hoeveel uren zorg de cliënt nodig heeft. De indicatie die volgens dit protocol wordt gesteld past binnen de gewijzigde aanspraak. Alleen indien er een kwetsbare situatie ontstaat doordat moeder en/of kind binnen 10 dagen niet voldoende kraamzorg heeft kunnen krijgen is dat aanleiding om ook na de 10e dag nog kraamzorg in te zetten. Dit betreft slechts uitzonderingen op basis van gemotiveerde afwijking van het LIP.

In alle gevallen moet de zorg aaneengesloten worden geleverd. Dat betekent dat er geen dagen tussen de zorglevering in mogen zitten.

Totdat er een ander protocol geïmplementeerd wordt voor het indiceren van kraamzorg is het LIP leidend. Dit betekent dus dat vooralsnog het uitgangspunt is dat kraamzorg tot en met de 10e dag kan worden ingezet.


Wil je meer weten over de KLIM en hoe deze wijziging van de Zorgverzekeringswet tot stand is gekomen? Kijk dan op de website van Bo Geboortezorg voor meer informatie.


Lees ook

16 december 2024
Capaciteit & toegankelijkheid

Zorgtekorten in geboortezorg: 55% van de zwangeren ervaart grote impact

De geboortezorg in Nederland staat onder grote druk. Volgens onderzoek van de Patiëntenfederatie ervaart 55% van de zwangeren de gevolgen...
2 december 2024
Capaciteit & toegankelijkheid

Bezoek van VWS aan VSV Catharina

Donderdag 28 november verwelkomde het VSV Catharina een delegatie van het ministerie van VWS in het Catharina Ziekenhuis. Het bezoek...
30 oktober 2024
Organisatie en bekostiging

Webinar terugkijken: De kracht van gelijkwaardige besluitvorming voor VSV’s

Denk je ook weleens; hoe wij samenwerken en besluiten nemen, dat kan beter? Want waar samengewerkt wordt, zijn besluiten nodig....