Gebruikersdag Nederlandse Triagewijzer Verloskunde succesvol en inspirerend
5 februari 2025
Versie 8 opgeleverd aan het werkveld
Op vrijdag 31 januari 2025 kwamen gebruikers van de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde (NTV) samen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch. De bijeenkomst, georganiseerd door de triagewerkgroep van het Verloskundig SamenwerkingsVerband (VSV) @Verlos Den Bosch, bood een inspirerend en informatief programma. Bernice Engeltjes, ontwikkelaar en trainer op het gebied van verloskundige triage, stelde het programma samen.
De dag stond in het teken van de presentatie van versie 8 van de NTV. Deze nieuwste versie, ontwikkeld met en voor het werkveld, is een belangrijke mijlpaal na een intensief proces van twee jaar. De Triagewijzer versie 8 is uitgebreid met zorgvragen in de postnatale periode, waardoor de NTV beter aansluit op de eerstelijns verloskundige zorg. Daarnaast zijn de uitkomsten van het eerdere ZonMw-KNOV-traject verwerkt, items en definities aangescherpt en nieuwe richtlijnen geïntegreerd. De redactie van deze versie was in handen van Corlijn van Dijk en Bernice Engeltjes, en de eerste officiële versie werd symbolisch aan Corlijn overhandigd.
Kennisdeling en praktijkervaringen
Naast de inhoudelijke vernieuwingen was er veel aandacht voor het delen van praktijkervaringen. Gebruikers uit verschillende regio’s presenteerden hoe zij de NTV inzetten in hun werkomgeving. Antoinette Visser, obstetrie verpleegkundige, deelde hoe de NTV wordt toegepast in het JBZ, terwijl Lieke van Boxtel, eerstelijns verloskundige in Den Bosch, uitlegde hoe haar praktijk – en vooral de praktijkassistenten – de triagewijzer zelfstandig gebruiken. Tanja van Tien, Obstetric-High-Care verpleegkundige en kwaliteitsverpleegkundige, vertelde hoe het laatste academische ziekenhuis de NTV implementeerde en welke successen en uitdagingen daarbij kwamen kijken.
Ook Ilene Nieuwstraten, doktersassistente bij het LUMC – Geboortehuis, gaf inzicht in haar volwaardige rol binnen de verloskundige triagezorg. Monique van Herpt – Huyben, obstetrie verpleegkundige), vertelde over de werkwijze van de triage binnen het integrale concept van FAM Tilburg (ETZ). Na 8 jaar is het een uitgewerkt concept waarbij er intensief wordt samengewerkt. Tot slot sprak Femke Kop, gynaecoloog in het Flevo Ziekenhuis, over de recente implementatie van de NTV in haar ziekenhuis. Als meerwaarde wordt veel meer uniformiteit ervaren, minder angst voor de telefoon en een betere registratie bij calamiteiten.
Een kijkje in de keuken
Gebruikers kregen de kans om de spoedafdeling verloskunde/gynaecologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis te bezoeken. Deze zelfstandige afdeling, recent verbouwd met de nieuwste triage-inzichten, beschikt over vier triagekamers en een behandelkamer. Elke dag zijn vijf collega’s aanwezig die verantwoordelijkheid dragen voor alle ongeplande zorgvragen. Dankzij de verbouwing kan nu ook de hoogste urgentiecategorie behandeld worden op deze afdeling.
Nieuwe ontwikkelingen en toekomstperspectieven
In de middag werd stilgestaan bij de rol van animatievideo’s in de zorgvoorlichting. Keetje van der Klooster – Peters van VerlosVideo presenteerde de Arabische versie van de triage-animatie. Daarnaast gaf Melany Diepenmaat – Wildenborg een inkijkje in de ontwikkelingen rondom zelftriage via een app. Bernice Engeltjes sloot af met een vooruitblik op de Nederlandse Triage Verwijzer Verloskunde en de doorontwikkeling van de Triagewijzer Gynaecologie.
Landelijke betrokkenheid
Ruim 100 collega’s uit 50 organisaties waren aanwezig, afkomstig uit de eerste, tweede en derde lijn van de geboortezorg. Er was een grote diversiteit in functie; zowel doktersassistenten, praktijkassistentes, managers, verpleegkundigen, verloskundigen, physician assistants, gynaecologen en kwaliteitsfunctionarissen waren aanwezig. Deelnemers kwamen uit alle hoeken van het land, van Groningen tot Heerlen en van Enschede tot Den Haag. Als blijk van waardering voor de gastvrijheid van het JBZ namen zij streekproducten mee, wat resulteerde in een kleurrijke verzameling van Limburgse vlaaien, Haagse Hopjes, Fries suikerbrood en meer.
Wat begon als een onderzoeksaanvraag van drie ziekenhuizen, is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk dekkend hulpmiddel binnen de verloskundige en huisartsenzorg. Dit succes is te danken aan de inzet van vele zorgprofessionals. In het komende jaar wordt versie 8 verder uitgerold en zal er aandacht zijn voor de nieuwste ontwikkelingen rondom zelftriage en de triageverwijzer.
Heb je vragen? Mail ze naar triagewijzerverloskunde@gmail.com.
Meer informatie?