Gezondheidsverschillen door armoede en de invloed op de geboortezorg
6 oktober 2020
In onze politieke monitor hebben we een link opgenomen naar het meest recente essay van de Raad van Volksgezondheid en Samenleving over gezondheidsverschillen. In dit essay gaat de RVS op zoek naar andere manieren om het tij te keren. Daarvoor kijkt men eerst naar de achterliggende oorzaken die gezondheidsverschillen in stand houden. Vervolgens gaat de RVS in op historische doorbraken die enorme gezondheidswinst hebben opgeleverd.
De gezondheidsverschillen zijn niet nieuw, zegt Jochen Mierau, hoogleraar economie van de Volksgezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en wetenschappelijk directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health. ‘Dit weten we al sinds de eerste studies hiernaar van eind jaren zeventig in Engeland.’ Daar bleek onder ambtenaren: hoe lager de salarisschaal, hoe slechter de gezondheid. Mierau: ‘Of je nu kijkt naar inkomen, opleidingsniveau of op wijkniveau, dat maakt niet zoveel uit. Altijd blijkt dat gezondheid en sociaal-economische status met elkaar samenhangen. In arme wijken roken de bewoners vaker, bewegen ze minder, hebben ze vaker overgewicht. En dan sterven baby’s in armere wijken ook nog vaker voor de geboorte dan in de rijke delen van de stad.’
Voor die ongelijkheid, zegt Jet Bussemaker, zullen we uiteindelijk een ‘ontzettend hoge prijs’ betalen. Bussemaker, oud-staatssecretaris Zorg en oud-minister van Onderwijs, is inmiddels hoogleraar in Leiden, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) en betrokken bij projecten in Moerwijk om de gezondheidsverschillen te verkleinen. De Raad brengt dit weekend het essay Gezondheidsverschillen voorbij uit, een oproep tot een brede maatschappelijke verandering om de verschillen te verkleinen.
Bron: de Volkskrant, 2 oktober 2020