Hoe zit het met…VIPP’s en gegevensuitwisseling?
27 januari 2020
Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen het wetgevingsprogramma Gegevensuitwisseling en de VIPP’s? In de nieuwsbrief Gegevensuitwisseling over de ontwikkelingen rondom het wetgevingsprogramma Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg van het ministerie van VWS wordt deze vraag beantwoord. Wil je de hele nieuwsbrief lezen? Kijk dan hier.
Wetgevingsprogramma en VIPP’s versterken elkaar bij gegevensuitwisseling
Informatie-uitwisseling is van essentieel belang voor goede* zorg, hulp en ondersteuning en de juiste zorg op de juiste plek. Bij het ministerie van VWS lopen sinds 2017 diverse versnellingsprogramma’s voor de informatie-uitwisseling tussen patiënt en professional (VIPP’s) en sinds 2019 het (wetgevings)programma Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Al deze programma’s zetten zich in voor adequate, actuele en uniforme informatie voor de juiste zorg op de juiste plek, in het belang van de patiënt.
Gegevensuitwisselingen tussen patiënt en zorgverleners/aanbieders (zorgpartijen) en tussen zorgpartijen onderling
De VIPP-programma’s zijn stimuleringsregelingen die voorzien in subsidiemogelijkheden die zorgpartijen kunnen aanvragen voor gegevensuitwisseling tussen patiënt en zorgverleners/aanbieders (hierna: zorgpartijen) en in een aantal gevallen ook voor gegevensuitwisseling tussen zorgpartijen onderling. Dit laatste geldt voor de VIPP-programma’s Babyconnect en InZicht en voor de VIPP-regeling voor instellingen voor medisch specialistische zorg.
Wat doet het wetgevingsprogramma Gegevensuitwisseling?
Dit VWS-programma zorgt er samen met het zorgveld voor dat zorgverleners en – aanbieders gegevens elektronisch gaan uitwisselen en dus niet meer via bijvoorbeeld een handgeschreven recept of cd-rom met röntgenfoto’s. Elektronisch uitwisselen voorkomt vermijdbare fouten en bespaart tijd. De minister neemt, op verzoek van het zorgveld, sinds eind 2018 meer regie: hij versnelt elektronische gegevensuitwisseling door het stimuleren (samen met VIPP’s) van initiatieven uit het zorgveld én door het bij wet afdwingen van eenheid van taal en techniek; zodat iedereen meedoet op dezelfde manier. In de wet komt te staan welke gegevensuitwisseling vanaf wanneer verplicht elektronisch moet, op een manier die informatieveilig is en de privacy waarborgt. Deze wet gaat gelden voor alle zorgverleners, zorgaanbieders en ICT-leveranciers in de zorg. Aan leveranciers stellen we heldere, uniforme eisen die we in overleg met het veld en de leveranciers bepalen.
Alle sectoren in de zorg zijn
bezig om elektronische gegevensuitwisseling mogelijk te maken. In overleg met
het zorgveld – via het Informatieberaad Zorg**
– is bepaald welke gegevensuitwisselingen
als eerste in aanmerking komen voor de wet Elektronische gegevensuitwisseling.
Deze gegevensuit-wisselingen zijn opgenomen in de eerste editie van de
zogenoemde Roadmap. Daarin staan onder meer verpleegkundige overdracht en
digitaal receptenverkeer. Gegevensuitwisselingen die niet in de eerste editie
van de Roadmap staan, komen in een volgende editie aan de beurt. Dat laat
onverlet dat het zorgveld intussen zelf doorgaat met de digitalisering van
gegevensuitwisselingen.
* Onder ‘goede’ zorg verstaan wij kwalitatief goede, veilige, toegankelijke, toekomstbestendig en betaalbare zorg, hulp en ondersteuning.
** Het Informatieberaad Zorg is een bestuurlijke samenwerking tussen deelnemers uit het zorgveld en het ministerie van VWS.
Bron: Nieuwsbrief Gegevensuitwisseling #6, januari 2020, Ministerie VWS.
VIPP’s versus programma Gegevensuitwisseling in het kort
De VIPP’s richten zich op curatieve zorg, met uitzondering van InZicht dat zich richt op langdurige zorg. De VIPP-regelingen blijven in ontwikkeling. Zo was er bij de eerste regeling in 2017 nog geen MedMij-afsprakenstelsel voor uitwisseling met persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’S). Inmiddels wordt in alle regelingen het MedMij-afsprakenstelsel geïmplementeerd.
Het programma Gegevensuitwisseling focust op gegevensuitwisselingen tussen zorgpartijen onderling en dus niet op gegevensuitwisseling met de patiënt. Dit programma richt zich op het hele zorgveld.
Het wetgevingsprogramma en de VIPP’s versterken elkaar. De VIPP-programma’s stimuleren gestandaardiseerde elektronische gegevensuitwisselingen, het programma Gegevensuitwisseling zorgt voor een wet die zorgpartijen en ICT-leveranciers in de zorg verplicht om elektronisch gegevens uit te wisselen.