Hogere perinatale sterfte bij asielzoekers

20 januari 2021

Recent onderzoek naar zwangerschapsuitkomsten van asielzoekers in Nederland (Verschuuren A.E.H. et al) laat zien dat de perinatale sterfte onder kinderen van asielzoekers hoger lag dan bij Nederlandse moeders (3,2 vs. 0,6%). In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (2020;164) vind je een weergave van dit onderzoek.

In het artikel ‘Zeven keer zo hoge perinatale sterfte bij vluchtelingen; hoe u de kinderen van vluchtelingen een betere start kunt geven’ uit dezelfde uitgave van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (2020;164) adviseren Petra de Jong (jeugdarts KNMG), Jamilah Sherally (arts internationale gezondheidszorg) en Simone Goosen (epidemioloog en adviseur migratie en gezondheid) de inzet van een tolk bij contacten met zwangere vluchtelingen.

Hoe schakel je een tolk in?

De Johannes Wier Stichting voor gezondheidszorg en mensenrechten heeft een gebruiksaanwijzing ontwikkeld voor het hoe, waarom en wanneer van het werken met een tolk in de geboortezorg. Deze vind je hier.

Ketenrichtlijn asielzoekers voor de geboortezorg

De ketenrichtlijn geboortezorg asielzoekster is bedoeld om zwangeren in de COA- opvang te begeleiden. Deze ketenrichtlijn is geïnitieerd in 2010 en is in samenwerking met de landelijke organisaties KNOV, Brancheorganisatie Geboortezorg, GZARMA, NVOG, COA en GGD GHOR Nederland tot stand gebracht. In juni 2020 is de bestaande richtlijn geactualiseerd. Deze ketenrichtlijn geboortezorg vind je hier.


Lees ook

14 november 2024
Kansrijke Start

Uitnodiging webinar: Veranderende wensen en behoeften rond bevalzorg

In de geboortezorg spelen de veranderende wensen en behoeften van cliënten een steeds grotere rol in het vormgeven van de...
13 november 2024
Kansrijke Start

Regiotour 2024 Samen voor een Kansrijke Start

Ga snel naar: 1. Programma 2. Sprekers 3. Aanmelden Nieuwe bijeenkomst 9 december in Utrecht! Na drie geslaagde bijeenkomsten in...
6 november 2024
Kansrijke Start

Webinar terugkijken: “Eén glaasje kan toch wel?”: Waarom het cruciaal is om het gesprek over een alcoholvrije zwangerschap aan te gaan.

“Een glaasje kan toch geen kwaad?” Het is een veelgehoorde opmerking, maar wist je dat alcoholgebruik voor, tijdens en na...