Jaarverslag CPZ 2023: ‘Samen sterker voor de geboortezorg’

17 juli 2024

Het jaarverslag 2023 van het CPZ is gepubliceerd. In 2023 ondersteunde CPZ verschillende thema’s en projecten binnen de geboortezorgsector en begeleidde deze procesmatig. Belangrijke resultaten zijn de bijna afgeronde Zorgstandaard Integrale Geboortezorg 2.0 en een advies voor nieuwe samenwerkingsafspraken binnen de geboortezorg. Actieteams werken aan het plan van aanpak voor capaciteit, en de werkgroep Indicatoren heeft haar doelstelling en taken in samenwerking met partijen herijkt.

CPZ zet zich in voor kwaliteitsverbetering en samenwerking in geboortezorg

De geboortezorgsector is dynamisch en vereist een goede, gelijkwaardige samenwerking tussen diverse betrokkenen. CPZ heeft in 2023 aanzienlijke inspanningen geleverd om deze gelijkwaardigheid te ondersteunen. Samenwerking met de Federatie van VSV’s ) zijn is verder verkend en vormgegeven. Samen met Federatie van VSV’s en het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg is het CPZ partner van het Stimuleringsprogramma Versterken van Verloskundige Samenwerkingsverbanden van ZonMw, dat VSV’s subsidie biedt voor de implementatie van het basiskader voor VSV’s.

Verbinding met het jeugd- en sociaal domein is cruciaal voor een goede start voor elk kind en gezin. CPZ heeft in 2023 bijgedragen aan het delen van kennis en expertise in het actieprogramma Kansrijke Start. Maandelijks komen landelijke organisaties uit geboortezorg en jeugdgezondheidszorg samen aan de Goede Starttafel om samenwerking en verbinding te bevorderen. Via het project Kansrijke Ontmoetingen werden professionals tijdens de regiotour 2023 samengebracht om kennis uit te wisselen en inspiratie op te doen.

Meer over de activiteiten van CPZ in 2023 is te vinden in het jaarverslag, beschikbaar onderstaande button, inclusief links naar specifieke activiteiten en het complete jaarverslag.

Klik op afbeelding om jaarverslag te lezen:


Lees ook

3 juni 2024
Cliëntparticipatie

Aanvraag nieuw advies Vitamine K

Staatssecretaris Van Ooijen heeft de Gezondheidsraad gevraagd opnieuw te bezien wat de beste toedieningsvorm zou zijn van vitamine K bij...
8 mei 2024
CPZ algemeen nieuws

Kamerbrief stand van zaken landelijke geboortezorg voorjaar 2024

Minister Dijkstra van Medische Zorg heeft op 22 april de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken in de...
1 mei 2024
CPZ algemeen nieuws

Minister van VWS informeert Kamer over voortgang IZA en IZA-congres

In de brief geeft minister Helder aan dat het congres het succes van het IZA illustreert. Volgens de ministers gaat...