Lancering van de Toolkit benchmarking uitkomstindicatoren voor Integrale Geboortezorg

12 september 2024

De Toolkit ‘Benchmarking uitkomstindicatoren’ is een hulpmiddel voor het monitoren van de eigen kwaliteitsindicatoren in de integrale geboortezorg. De Integrale Geboortezorg Organisaties (IGO’s) hebben hun kennis en ervaring over kwaliteitsdata gebruikt voor de ontwikkeling van dit rapportagedocument. Met behulp van deze toolkit kunnen samenwerkingsverbanden hun eigen kwaliteitsindicatoren voor integrale geboortezorg monitoren. Door monitoring van de kwaliteitsindicatoren en vergelijking van deze indicatoren binnen het eigen VSV en eventueel met andere VSV’s, kan de toolkit een belangrijke bijdrage leveren aan het leer & verbeterproces van een VSV.

Belangrijke kenmerken:
  • Excel-template: De toolkit wordt opgeleverd met voorbeelddata.
  • Eigen data: Met behulp van het ingebouwde stappenplan kunnen VSV’s de template aanpassen voor hun eigen analyse- en verbetercyclus. VSV’s vullen de basistool met hun eigen indicatoren en data.
  • Kwaliteitsmanagement: Praktisch hulpmiddel voor structureel kwaliteitsmanagement van IGO’s, VSV’s en samenwerkende VSV’s.
  • Gezamenlijke analyses: Zorgverleners gaan gezamenlijk de kwaliteitsindicatoren benoemen en definiëren en overeenstemming bereiken over de te vergelijken indicatoren.
  • Vergelijkende analyses: De toolkit maakt het mogelijk om kwaliteitsindicatoren tussen verschillende IGO’s en VSV’s te vergelijken. Best practices kunnen worden geïdentificeerd en gedeeld.
  • Verklarende factoren: inclusief voorbeeld van uitwerking verklarende factoren per indicator.

Bekijk of de toolkit nuttig kan zijn in het leer & verbeterproces van jouw VSV en/of jouw regio. Je kunt het bestand hieronder downloaden.

Deze toolkit is ontwikkeld door door de IGO’s in Nederland. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Jack van Mechelen via qocon@bravis.nl.


Lees ook

11 juli 2024
Kwaliteit

Indicatorenset IG 2024 vastgesteld

In de vergadering van de  werkgroep indicatoren integrale geboortezorg van 4 juli jl. is de indicatorenset voor het verslagjaar 2024...
7 mei 2024
Kwaliteit

Aanleveren indicatoren 2022/2024, hoe nu verder?

Zoals eerder aangekondigd, gaat Perined in de toekomst aansluiten bij de gegevensuitwisseling zoals die nu gerealiseerd wordt in de verschillende...
29 april 2024
Kwaliteit

Subsidieoproep voor versterking VSV’s geopend

Vanaf vandaag kunnen Verloskundige Samenwerkingsverbanden subsidie aanvragen om verder te werken aan het versterken van hun kwaliteit en samenwerking. Doel...