Netwerkkaart en zelfscan voor professionals en teams die werken met gezinnen in de eerste 1000 dagen
26 juli 2021
Vanuit het landelijke actieprogramma Kansrijke Start zijn twee hulpmiddelen ontwikkeld om professionals te ondersteunen bij het bereiken van (aanstaande) ouders voor, tijdens en na de zwangerschap. Een netwerkkaart om met ouders meer zicht te krijgen op steun in hun omgeving, en een zelfscan om aan de hand van stellingen te reflecteren op wat je doet en kunt doen om ouders te bereiken.
Deze netwerkkaart en de zelfscan zijn ontwikkeld en getest door ouders, ervaringsdeskundigen, coördinatoren van informele hulporganisaties, kraamverzorgenden, verloskundigen, gynaecologen, jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen JGZ, kinderartsen, gezinsbehandelaars, opleiders en brancheorganisaties.
De hulpmiddelen zijn voor iedereen te downloaden via de website van Pharos. Als je aanvullingen of verbeteringen hebt dan kun je dit mailen naar kansrijkestart@pharos.nl.
In onderstaande video vertelt een jeugdverpleegkundige waarom zij deze hulpmiddelen zo belangrijk vind in haar werk.
Netwerkkaart: Met ouders in gesprek over hun netwerk in de eerste 1000 dagen
Een steunend netwerk is van groot belang. Een netwerkkaart is een hulpmiddel om het netwerk van (aanstaande) ouders in beeld te krijgen. Uit hun sociale omgeving, en soms ook van professionals uit informele en/of formele hoek. De ontwikkelde handleiding helpt professionals om samen met ouders het netwerk te tekenen. Inclusief een stappenplan met de titel ‘Je hoeft het niet alleen te doen’.
Een zelfscan voor professionals en teams om te reflecteren op je werkwijze
De zelfscan is ontwikkeld om inzicht te krijgen in de vaardigheden die van belang zijn om juist ook de (aanstaande) gezinnen met een verhoogde kwetsbaarheid goed te bereiken en ondersteunen. De zelfscan is gebaseerd op basis van ervaringen van ouders, professionals en experts. Met de zelfscan kun je jezelf scoren op de vaardigheden die van belang zijn en vind je praktische tips en suggesties om jezelf op je aandachtpunten te ontwikkelen. De zelfscan is ook geschikt om als team in te vullen en te bespreken.