Onderzoek online informatie voor zwangeren
28 november 2024
Aanleiding
Elke zwangere heeft behoefte aan informatie die duidelijk en betrouwbaar is. Betrouwbare informatie draagt bij aan het verbeteren van gezondheid van toekomstige moeders en vergroot ook hun tevredenheid. Ook is het een cruciaal onderdeel van patiëntgerichte en evidence-based zorg voor zwangeren en hun gezinnen.
Samen met de partijen in de geboortezorg zet het CPZ zich in voor eenduidige en betrouwbare informatie aan cliënten. Er is online veel informatie beschikbaar, maar deze informatie is gevarieerd en op verschillende plekken te vinden. Dit kan leiden tot verwarring en inconsistentie in de voorlichting aan cliënten. Om een goed beeld te krijgen van de online voorlichting is er een onderzoek uitgevoerd om de knelpunten achterhalen. In het onderzoek is gekeken naar een aantal onderwerpen waarvoor landelijke richtlijnen bestaan.
Het doel van het onderzoek was om bewustwording te creëren bij de landelijke partijen en websites over de overeenkomsten en verschillen in de verstrekte informatie, als basis voor een meer eenduidige informatievoorziening over onderwerpen tijdens de zwangerschap.
Opzet onderzoek
In het onderzoek zijn vijf toonaangevende landelijke websites geanalyseerd:
- Thuisarts
- De verloskundige.nl
- De gyneacoloog.nl
- De GroeiGids
- Allesoverzwanger.nl
Er is gekozen om een aantal zwangerschap gerelateerde onderwerpen te vergelijken die op deze sites behandeld worden en omschreven staan in landelijke richtlijnen. Chronische bekkenpijn, miskraam en vaccinaties zijn enkele voorbeelden van de thema’s die zijn meegenomen in de analyse.
Eenduidigheid in informatie
Uit de analyse blijkt dat in de weergegeven informatie op de vijf sites geen grote tegenstrijdigheden zijn gevonden. Wel is er variatie in diepgang of variatie in de manier waarop informatie wordt gepresenteerd. Een vast format zoals Thuisarts gebruikt, helpt cliënten om een goede keuze te maken.
Consistente terminologie
Het omschrijven van de onderwerpen op een consistente manier is belangrijk voor de vindbaarheid van informatie en maakt informatie toegankelijk. De analyse laat zien dat voor dezelfde onderwerpen verschillende omschrijvingen worden gebruikt. Hierdoor wordt het goed vinden van informatie moeilijker.
Betrouwbaarheid van informatie
Betrouwbaarheid van informatie wordt onder meer vergroot door bronvermeldingen en samenwerking van partijen. Ook het verwijzen naar andere websites kan hieraan bijdragen. Op de onderzochte websites wordt regelmatig verwezen naar andere toonaangevende websites als het RIVM of het voedingscentrum en wordt ook verwezen naar voorlichtingsfilmpjes en keuzehulpen.
Je kunt de hele analyse hier lezen. Het onderzoek is uitgevoerd door Mieke Beentjes.