Onderzoek Integrale Geboortezorg
12 september 2024
Wat is integrale geboortezorg nu precies?
Sinds 2016 wordt het begrip integrale geboortezorg actief ingezet in Nederland. Onder zorgprofessionals en beleidsmakers blijkt echter (veel) verschil in interpretatie te bestaan over wat integrale geboortezorg precies inhoudt. Het ontbreken van een eenduidige definitie én gebrek aan gezamenlijk begrip belemmert de implementatie en het onderzoek naar de effectiviteit van integrale geboortezorg.
Evelien Celissen van de Universiteit Maastricht onderzocht met haar onderzoeksteam hoe er naar dit begrip wordt gekeken en analyseerden de wijze waarop het concept ‘integrale geboortezorg’ wordt beschreven in de (inter)nationale literatuur. Drie kerncomponenten kwamen daarbij naar voren: samenwerking tussen zorgprofessionals, de organisatie van deze samenwerking en een sterke focus op cliëntgerichte zorg.
Voorwaarden voor succesvolle implementatie
Voor een succesvolle implementatie van integrale geboortezorg zijn een duidelijke rolverdeling tussen geboortezorgprofessionals, een cultuur van samenwerking en heldere communicatie van cruciaal belang. De verwachte voordelen van integrale geboortezorg omvatten continuïteit van zorg, verbeterde zorguitkomsten en efficiëntie. Verder wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten wetenschappelijk te onderbouwen. Op basis van dit onderzoek definiëren de onderzoekers integrale geboortezorg als: een vorm van cliëntgerichte zorg, geleverd door zorgprofessionals die georganiseerd samenwerken binnen en tussen domeinen, met als doel het bijdragen aan continue en efficiënte zorg.
Het complete wetenschappelijke artikel (in het Engels) vind je hier.