Prinsjesdag 2024 en de begroting VWS 2025

20 september 2024

Op dinsdag 17 september 2024 bood minister Eelco Heinen van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. Enkele dagen daarvoor publiceerde het nieuwe kabinet-Schoof het regeerprogramma dat daaraan ten grondslag ligt.

Hieronder benoemen we enkele voor de (geboorte)zorg relevante punten uit het regeerprogramma:

Vergroting toegankelijkheid zorg

Het kabinet streeft naar een gelijkmatiger toegang tot zorg. Niet de portemonnee van mensen maar de urgentie van de zorgvraag moet centraal staan. Het kabinet beoogt dit deels te bereiken door het eigen risico te verlagen naar € 165 vanaf 2027 (in 2025 en 2026 blijft het eigen risico nog € 385). Verwachting is dat een lager eigen risico leidt tot een grotere zorgvraag. Het zorgaanbod kan onvoldoende meegroeien dus wachtlijsten zullen groeien. Het kabinet zet daarom ook in op versterking van triage. Urgentie wordt volgens het kabinet daarmee leidend in plaats van de aanslag op het eigen risico.

Beschikbaarheid acute verloskunde

Het kabinet wil ervoor zorgen dat de beschikbaarheid van spoedeisende zorg en acute verloskunde in iedere regio goed geregeld is. Het kabinet zal daarom de regelgeving aanpassen die gevolgd moet worden als een ziekenhuis overweegt het aanbod van acute zorg op een bepaalde locatie te beperken. Omdat hier tijd voor nodig is, stelt het kabinet tot die tijd een handreiking op voor wat er in de tussentijd nodig is om te voorkomen dat de beschikbaarheid van de spoedzorg in het geding komt. Daarnaast gaat het kabinet de telefonische bereikbaarheid van spoedzorg verbeteren door zorgcoördinatie.

Minder marktwerking, toegankelijker zorg in de regio

Het kabinet wil dat de acute spoedeisende hulp, acute verloskunde en de intensive care afdelingen gefinancierd worden op basis van een vast budget. De NZa wordt gevraagd gefaseerd en zo snel mogelijk budgetbekostiging mogelijk te maken. Dit geeft zekerheid voor kleinere ziekenhuizen en maakt samenwerking gemakkelijker. Zorgverzekeraars kopen deze zorg in op dezelfde manier als ambulancezorg. Op deze manier werkt het kabinet aan minder marktwerking in de zorg en toegankelijkere zorg in de regio. De minister van VWS stuurt de Tweede Kamer dit najaar een notitie met de visie van het kabinet op marktwerking in de zorg. Het kabinet wil voor het einde van 2024 een aanvullend akkoord sluiten voor de jaren 2025 ‒ 2028. Met deze afspraken maakt het kabinet samen met de partijen een structurele beperking van de uitgavengroei mogelijk door de beweging naar zorg en ondersteuning in de eigen omgeving en regio en de inzet van digitale hulpmiddelen voor patiënten en cliënten.

Verlagen arbeidstekorten

De personeelskrapte in de zorg krijgt hoge prioriteit van het kabinet. De focus ligt daarbij op het efficiënter inzetten van de huidige medewerkers. Het kabinet wil dit onder andere bewerkstelligen door de administratietijd te halveren in 2030. De inzet van van generatieve kunstmatige intelligentie(AI) en het aanpassen van wet- en regelgeving zijn daarbij belangrijke randvoorwaarden.

Preventie

Preventie staat centraal in het beleid met als doel een gezonde generatie in 2040. Dit omvat het creëren van een gezondere leef- en schoolomgeving, het beperken van marketing van ongezonde producten gericht op kinderen en jongeren, en stimulering van vaccinaties door voorlichting. Er wordt in samenwerking met zorgorganisaties gewerkt aan een investeringsmodel voor preventie. Ter bevordering van beweging komt er ondersteuning voor sportinfrastructuur en duurzame leefomgevingen.

Vanaf 2025 wordt de vaccinatie tegen het RS-virus opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Rijksbegroting

In de rijksbegroting voor 2025 zien we € 457 miljard aan uitgaven waarvan 114,6 miljard naar de zorg.  Dat is iets meer dan vorig jaar toen er € 111,3 miljard werd begroot maar naar verhouding iets minder (25,67% vs 25,08% van het totale budget).

Voor de geboortezorg is in 2025 in totaal € 5,1 miljoen beschikbaar voor het doorvoeren van verdere verbetering, met name in de informatievoorziening voor kwaliteitsbewaking en -verbetering, in de geboortezorg. Dit heeft als doel het terugdringen van de perinatale sterfte en morbiditeit en het bewerkstellingen van een goede start voor moeder en kind.

Bron: NOS


Lees ook

23 september 2024
Capaciteit & toegankelijkheid

LPZ PICU dashboard is live!

De afgelopen periode hebben de NVK (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde) en het LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg) samen met de 7...
20 september 2024
Gegevensuitwisseling

Spoedwijziging Herzieningsregeling VIPP Babyconnect

Minister Agema is van plan om een technische wijziging door te voeren in conceptherziening van de subsidieregeling van VIPP Babyconnect....
20 september 2024
Organisatie en bekostiging

Nieuwe Toolkit IGO Verdeelmodel beschikbaar!

De Integrale Geboortezorg Organisaties (IGO’s) in Nederland hebben hun kennis en ervaring met ‘het verdelen van inkomsten achter de voordeur’...