Subsidie toegekend voor versterking verloskundige samenwerkingsverbanden
19 december 2024
17 december krijgen een groot aantal verloskundige samenwerkingsverbanden subsidie toegekend voor het verder versterken van hun kwaliteit en samenwerking. Hiermee is een belangrijke mijlpaal bereikt. Met behulp van de subsidie gaan zij een bijdrage leveren aan het verbeteren en versterken van de zorg voor zwangeren en het (ongeboren) kind.
Doel subsidie
De geboortezorg in Nederland is van goede kwaliteit. Hierin spelen verloskundige samenwerkingsverbanden (VSV’s) een belangrijke rol. Om hun samenwerking te versterken konden zij subsidie aanvragen. Hiermee kunnen zij voor twee jaar aan de slag met het realiseren en (door)ontwikkelen van één of meerdere onderdelen (bouwstenen) uit het VSV basiskader.
Vertegenwoordiging en participatie
De VSV’s zijn verspreid over heel Nederland en werken aan verschillende thema’s om hun organisatie te professionaliseren. Zo vormen gezamenlijke en gelijkwaardige vertegenwoordiging en besluitvorming belangrijke onderdelen. Ook gaan diverse VSV’s werken aan (meer) participatie van de cliënt, bijvoorbeeld door deze mee te laten denken over beleid en het uitvoeren van activiteiten. Ook kennisuitwisseling, binnen en tussen VSV’s, is een belangrijk thema.
Slagvaardig aan de slag
Marije Droogendijk, voorzitter van de Federatie van VSV’s, is trots dat de VSV’s zo massaal aan de slag willen binnen dit programma. “We verwachten dat VSV’s zelf én elkaar versterken en op een slagvaardige manier starten met onderwerpen waar men al langere tijd mee bezig is. VSV’s kunnen nu echt vanuit de gezamenlijke opgave een impuls geven aan het professionaliseren van hun samenwerking en de geboortezorg van de toekomst.”
Basiskader
In Nederland zijn 68 VSV’s actief in de zorg voor zwangeren en het (ongeboren) kind. In deze regionale netwerken werken organisaties van verloskundig zorgverleners, kraamzorgorganisaties en andere geboortezorg professionals met elkaar samen. Zij hebben samen een basiskader opgesteld, waarin de 4 belangrijkste verantwoordelijkheden en taken van een VSV staan omschreven.
Samenwerking
Het stimuleringsprogramma Versterking Verloskundige Samenwerkingsverbanden (VSV’s) ondersteunt VSV’s bij het implementeren van de verantwoordelijkheden en taken zoals beschreven in het basiskader. Het programma wordt uitgevoerd door ZonMw in nauwe samenwerking met de Federatie van VSV’s, het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG) en het College Perinatale Zorg (CPZ). De VSV’s worden in de regio ondersteund door coördinatoren van het NRCG en de Federatie van VSV’s. Zij maken daarbij gebruik van kennis, informatie en instrumenten van de programmapartners.