Aanvraag nieuw advies Vitamine K

3 juni 2024

Staatssecretaris Van Ooijen heeft de Gezondheidsraad gevraagd opnieuw te bezien wat de beste toedieningsvorm zou zijn van vitamine K bij pasgeborenen.

Baby’s krijgen vlak na de geboorde vitamine K toegediend, omdat een tekort (ernstige) bloedingen kan veroorzaken. In 2017 gaf de Gezondheidsraad aan dat druppels vitamine K sommige kinderen niet genoeg beschermen en heeft toen het advies gegeven over te gaan op eenmalige injectie bij deze groep kinderen.

De staatssecretaris heeft de Tweede Kamer in juni 2021 laten weten dat de beoogde invoering van de vitamine K injectie niet doorgaat. Aanleiding daarvoor is het besluit van de KNOV waarmee zij hebben aangegeven niet langer achter het beleid te kunnen staan om pasgeborenen te gaan injecteren met Vitamine K. De staatssecretaris van VWS ziet de verloskundigen als noodzakelijke partij voor de uitvoering en heeft de Gezondheidsraad gevraagd opnieuw te bezien wat de beste toedieningsvorm gezien deze context.

De planning hiervan is nog niet bekend.


Lees ook

2 juli 2024
Cliëntparticipatie

Strong Babies reikt Jonge Onderzoekers beurs uit voor gelijke kansen in de geboortezorg

Komend najaar 2024 reikt Strong Babies de Jonge Onderzoekers beurs uit voor onderzoek gericht op het bestrijden van kansongelijkheid in...
8 mei 2024
CPZ algemeen nieuws

Kamerbrief stand van zaken landelijke geboortezorg voorjaar 2024

Minister Dijkstra van Medische Zorg heeft op 22 april de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken in de...
1 mei 2024
CPZ algemeen nieuws

Minister van VWS informeert Kamer over voortgang IZA en IZA-congres

In de brief geeft minister Helder aan dat het congres het succes van het IZA illustreert. Volgens de ministers gaat...