Webinar terugkijken: De kracht van gelijkwaardige besluitvorming voor VSV’s

30 oktober 2024

Denk je ook weleens; hoe wij samenwerken en besluiten nemen, dat kan beter? Want waar samengewerkt wordt, zijn besluiten nodig. Juist dan is het belangrijk dat besluitvorming goed verloopt en bijdraagt aan kwaliteit en tevredenheid. Gelijkwaardige besluitvorming kan hierbij goed helpen. Bij deze manier van besluiten nemen, heeft elk teamlid een stem en is iedereen gelijkwaardig. Instemmen via consent kan een van de onderliggende principes zijn. Op dit moment is in de geboortezorg de sociocratische methode een actuele methode om besluitvorming in te richten. Maar welke manieren zijn er nog meer? En hoe pak je een best abstract onderwerp als besluitvorming aan binnen je eigen VSV? Een belangrijk thema wat ook terug te zien in de aanvragen die VSV’s gedaan hebben via het subsidieprogramma Versterking Verloskundige Samenwerkingsverbanden van ZonMW.

Het belang van dit onderwerp blijkt ook uit de aanvragen van VSV’s via het subsidieprogramma Versterking Verloskundige Samenwerkingsverbanden van ZonMw. Op 29 oktober van 20:00 tot 21:00 uur organiseerden we hierover het webinar De kracht van gelijkwaardige besluitvorming voor VSV’s. Het webinar is tot stand gekomen in samenwerking met de Federatie van VSV’s.

Over het webinar

Tijdens het webinar ging Jolijn Betlem in gesprek met Marien Colijn, Pieter van der Meché, Dominique van Dijk en Peter Boudewijn over gelijkwaardige besluitvorming. Op de methodes Deep Democracy en Sociocratie werd verder ingezoomd. Diverse onderwerpen die binnen een organisatie spelen, kunnen via deze methodes (inhoudelijk en financieel) besproken worden en beslissingen over genomen. Daarnaast was er aandacht voor de praktische toepassing van gelijkwaardige besluitvorming in VSV’s.

Het webinar is tot stand gekomen in samenwerking met de Federatie van VSV’s.

Het webinar kun je nu hieronder terugkijken. De belangrijkste onderwerpen die voorbij komen zijn:

  • Wat is belang van gelijkwaardige besluitvorming en welke manieren zijn er?
  • De theorieën waarop de methodes Deep Democracy en Sociocratie gebaseerd zijn.
  • Hoe pak je gelijkwaardige besluitvorming aan binnen een VSV? Wat zijn o.a. voor- en nadelen?
  • Een toelichting vanuit de praktijk door VSV Utrecht en Dordrecht over hun ervaringen zijn met gelijkwaardige besluitvorming aan de hand van de sociocratische methode.
Gasten

Marien Colijn is is internationaal geaccrediteerd Instructor Co-Resolve: Deep Democracy voor leiders. Hij past Deep Democracy toe als procesbegeleider en als (In-Company) trainer.
Marien is zelfstandig ondernemer en opgeleid tot bedrijfskundige. Hij kijkt vanuit verschillende invalshoeken naar de ‘Mens in de Organisatie’. Vanuit een zeer ruime ervaring met verandermanagement biedt Marien inspiratie, begeleiding en ondersteuning in de vorm van Systemisch Advies, Leiderschap- & Teamontwikkeling en Coaching & Training.

Pieter van der Meché is directeur van het Sociocratisch Centrum Nederland. Hij is expert in organisatieontwikkeling en veel diverse organisaties begeleid in de toepassing van sociocratische besluitvorming.

Dominique van Dijk is eerstelijns verloskundige en bestuurder VSV Uniek Utrecht. Binnen deze VSV wordt al jaren op basis van sociocratische besluitvorming gewerkt, binnen het VSV als binnen de achterban. Dominique is ook voorzitter van het VSV-bestuur regio Utrecht. Hier wordt momenteel met drie VSV’s in Utrecht proefgedraaid om om op termijn te fuseren, waarbij sociocratische besluitvorming als leidend principe gebruikt wordt.

Peter Boudewijn – Peter Boudewijn is bestuurder van RST Zorgverleners, een organisatie die kraamzorg en thuiszorg levert. Peter is bestuurslid/voorzitter van enkele VSVs en KSVs en werkt al jaren naar volle tevredenheid met de sociocratische besluitvormingsmethode. Deze methode is een hulpmiddel om gelijkwaardige samenwerking binnen een VSV te ondersteunen.


Lees ook

19 december 2024
Organisatie en bekostiging

Subsidie toegekend voor versterking verloskundige samenwerkingsverbanden

17 december krijgen een groot aantal verloskundige samenwerkingsverbanden subsidie toegekend voor het verder versterken van hun kwaliteit en samenwerking. Hiermee...
20 september 2024
Organisatie en bekostiging

Nieuwe Toolkit IGO Verdeelmodel beschikbaar!

De Integrale Geboortezorg Organisaties (IGO’s) in Nederland hebben hun kennis en ervaring met ‘het verdelen van inkomsten achter de voordeur’...
22 augustus 2024
Organisatie en bekostiging

De subsidieaanvragen voor versterking van VSV’s: hoe gaat het nu verder?

Update 18 oktober Van 29 april tot en met 15 juli 2024 konden alle verloskundige samenwerkingsverbanden subsidie aanvragen. Op dit...