Webinar: Goede geboortezorg voor asielzoekers en statushouders op 11 februari terugkijken

12 februari 2025

Op 11 februari 2025 vond het webinar ‘Goede Geboortezorg voor Asielzoekers en Statushouders’ plaats. Dit informatieve en interactieve webinar werd live uitgezonden en was gericht op zorgverleners, beleidsmakers en andere geïnteresseerden in de geboortezorg voor asielzoekers en statushouders.

Opening en Introductie

Het webinar werd geopend door Marleen Kruijt, die de gasten welkom heette en kort de aanleiding van dit webinar toelichtte. De zorg voor asielzoekers en statushouders is een belangrijk en actueel thema, zoals ook bleek uit de recente EGALITE-studie van het Erasmus MC. Dit onderzoek bracht knelpunten en verbeterpunten binnen de geboortezorg voor nieuwkomers in kaart, met als doel ezorg beter af te stemmen op de specifieke behoeften van deze doelgroep.

De EGALITE-studie: Cijfers en Aanbevelingen

Dr. Julia Tankink, die recent promoveerde op de EGALITE-studie, presenteerde de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen van het onderzoek. De EGALITE-studie benadrukt de urgentie van verbeteringen in de geboortezorg voor asielzoekers en statushouders.

In AZC’s, ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken wordt geboortezorg aan zwangere vrouwen met een migratieachtergrond aangeboden, die vaak extra kwetsbaar zijn door de onzekere situatie waarin zij verkeren.

Een van de meest schokkende cijfers was dat de sterfte onder pasgeborenen in asielzoekerscentra zeven keer hoger ligt dan gemiddeld. Dit komt onder andere door beperkte toegang tot zorg, taalbarrières en stress bij zwangere vrouwen. De aanbevelingen uit het onderzoek richten zich op organisatie van zorg, toegankelijkheid en continuïteit van zorg, kwaliteit van persoonsgerichte zorg en verbetering van registratie en monitoring.

Praktijkervaringen uit de geboortezorg

  • Verloskundige Rebecca Nott deelde haar ervaringen vanuit Ter Apel. Zij belichtte hoe taal- en cultuurverschillen, onzekerheid en stress bij zwangere vrouwen invloed hebben op hun zorgbehoefte. Daarnaast ging ze in op de rol van aandachtfunctionarissen in asielzoekerscentra en de samenwerking met andere zorgverleners.
  • Gynaecoloog Ineke Postma gaf inzicht in de situatie in ziekenhuizen. Zij benadrukte het belang van een goede overdracht en de inzet van tolken om miscommunicatie te voorkomen. Ook werd het belang van cultuursensitieve zorg en toegankelijke voorlichting besproken.
  • Katja van Groesen van Centering Zorg lichtte toe hoe groepszorgprogramma’s nieuwkomers beter voorbereiden op de geboorte en hun zelfvertrouwen versterken.

De Ketenrichtlijn geboortezorg asielzoekers

In het laatste deel van het webinar werd aandacht besteed aan de Ketenrichtlijn Geboortezorg Asielzoekers, die op basis van de recente inzichten wordt geactualiseerd. Ineke Postma, die deel uitmaakt van de werkgroep, besprak de noodzaak van deze update en hoe zorgverleners deze richtlijn kunnen gebruiken in hun praktijk. Ook werd de rol van expertisecentra zoals EZZON (Expertisecentrum Zorg voor Nieuwkomers in Nederland) en EKANN (Expertisecentrum Kinderen en Adolescenten Nieuw in Nederland) toegelicht.

Interactieve discussie en afronding

Gedurende het webinar werd gebruikgemaakt van de chatfunctie, waarin deelnemers vragen konden stellen aan de sprekers. Eventuele vragen die niet tijdens het webinar beantwoord konden worden, worden verwerkt in een Q&A-document dat binnenkort beschikbaar komt op de website.

Webinar terugkijken
Voor meer informatie en aanvullende documenten, zoals de richtlijn en de EGALITE-studie, kunnen geïnteresseerden terecht op de volgende links:
Gasten

Rebecca Nott is verloskundige en werkt vanuit haar praktijk in Ter Apel ook als verloskundige in het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Zij heeft veel ervaring in het werken met asielzoekers en kent als geen ander de uitdagingen waar deze zwangere vrouwen voor komen te staan.

Ineke Postma is werkzaam als gyneacoloog in het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk. Daarnaast is zij onderzoeker op het gebied van geboortezorg voor nieuwkomers, werkgroeplid van de Ketenrichtlijn geboortezorg voor Asielzoeker en statushouders, en betrokken bij de oprichting van EZZON (Expertisecentrum Zorg voor Nieuwkomers in Nederland.

Julia Tankink is arts en recent gepromoveerd op het onderwerp ‘Van ongelijkheid naar veiligheid: de toekomst van geboortezorg voor zwangere vluchtelingen’. Ook is zij betrokken geweest bij de EGALITE-studie waar zij tijdens dit webinar op in zal gaan.

Katja van Groessen is bestuurder en trainer van Stichting Centering Nederland en betrokken bij implementatie en ontwikkeling van CenteringZorg. Daarnaast geeft Katja trainingen in Nederland en daarbuiten aan zorgprofessionals. CenteringZorg is ook actief met twee projecten voor vluchtelingen en statushouders; voor zwangeren uit Eritrea en Oekraïne en zijn bezig met het opzetten van Centering groepen in AZC’s.


Lees ook

5 februari 2025
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start – Een veelbelovende start van 2025!

Het nieuwe jaar is goed begonnen met belangrijke ontwikkelingen en initiatieven binnen Kansrijke Start. In de eerste nieuwsbrief van Kansrijke...
10 december 2024
Kansrijke Start

Terugblik Regiotour 2024 Samen voor een Kansrijke Start

Ga snel naar: 1. Terugblik 2. Presentaties 3. Sprekers Een inspirerend programma Op de bijeenkomst op 9 december in Utrecht...
5 december 2024
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start december

In een van de laatste nieuwsbrieven van dit jaar komen verschillende inspirerende nieuwsartikelen en terugblikken op de afgelopen maand aan...