Webinar Samenwerking geboortezorg-JGZ: hoe doen ze dat in Meppel?

27 januari 2021

Op donderdag 4 februari van 20.00 tot 21.00 uur gaat Marlies Buurman, bestuurssecretaris, senior beleidsadviseur Preventie van het CPZ in gesprek met Nelleke Gosker, Maud Huppel en Shorea ter Haar. Zij nemen je mee naar Meppel en vertellen hoe zij hun samenwerking rondom de zwangeren in kwetsbare situaties hebben vormgegeven. Waar zijn ze trots op en waar hebben ze zorgen over? Wat zijn tips voor andere VSV’s en JGZ organisaties? Het delen van good practices staat voorop in dit webinar.

Wij stellen de gasten van het webinar graag aan jullie voor:

Nelleke Gosker, praktiserend verloskundige sinds 1997. Daarnaast is zij mede-eigenaar van het trainingsbureau “Buurvrouw&Buurvrouw” waarin trainingen en workshops aangeboden worden aan teams in de zorg op het gebied van Werkgeluk en Positieve Gezondheid.
Haar (verloskundig) hart ligt vooral op het gebied van preventie en op de bredere benadering van de zorg rondom de zwangere, zowel op het fysieke, emotionele áls sociale vlak.

“Ik geloof in de kracht van de zwangere (en partner) óók in kwetsbare situaties. Ik geloof dat zij veel meer regie kúnnen en willen nemen dan wij als hulpverleners vaak denken. Dat wanneer wij hen écht zien en horen, écht met hen samenwerken en hun interne motivatie “aanboren”, ook de extra hulp/begeleiding die soms nodig is eerder en beter tot stand komt. Sinds een paar jaar werken wij daarom als praktijk nauw samen met de JGZ (voorzorg-)verpleegkundige en kraamzorg om zwangere vrouwen in kwetsbare situaties al vroeg in de zwangerschap hierin te kunnen begeleiden om zo de kans op een goede start voor het gezin te vergroten. Deze samenwerking is zowel erg effectief als inspirerend!” Zij vertelt hier meer over tijdens het webinar.

Maud Huppes werkt als Jeugd en Voorzorgverpleegkundige bij Icare JGZ in Meppel. In Meppel begeleidt zij zwangeren die in overleg met de verloskundige en aanstaande ouder(s) extra steun willen en kunnen gebruiken. Dit omvat verschillende leefgebieden. Gezinsplanning is dan ook een gespreksonderwerp. Het project ‘Zwanger, nu even niet’ is hieruit ontstaan. Tijdens het webinar vertelt Maud over de stappen die genomen zijn.

Shorea ter Haar is sinds 2017 werkzaam als teamcoach bij de Kraamvogel in Meppel. Zij ondersteunt en stuurt de teams van Zwolle, Meppel en Hardenberg aan. De diversiteit van werkzaamheden, de diverse sociale contacten en mooie samenwerkingen maakt dat zij haar werk met veel plezier doet. Hiervan is de samenwerking tussen de verloskundigen, JGZ (voorzorg) verpleegkundige en de kraamzorg een prachtig voorbeeld.  De kraamzorg is een belangrijke schakel in het geheel, juist omdat zij achter de voordeur komen, 8 dagen lang, dichterbij kan je haast niet komen. Zij willen meer bewustwording van kwetsbare gezinnen creëren, hoe zorg je er samen voor dat zij een goede start kunnen maken. De lijnen in de kraamzorg zijn kort, zij kennen elkaar goed. Hoe dit werkt, vertelt Shorea in het webinar.


Lees ook

10 december 2024
Kansrijke Start

Terugblik Regiotour 2024 Samen voor een Kansrijke Start

Ga snel naar: 1. Terugblik 2. Presentaties 3. Sprekers Een inspirerend programma Op de bijeenkomst op 9 december in Utrecht...
5 december 2024
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start december

In een van de laatste nieuwsbrieven van dit jaar komen verschillende inspirerende nieuwsartikelen en terugblikken op de afgelopen maand aan...
6 november 2024
Kansrijke Start

Webinar terugkijken: “Eén glaasje kan toch wel?”: Waarom het cruciaal is om het gesprek over een alcoholvrije zwangerschap aan te gaan.

“Een glaasje kan toch geen kwaad?” Het is een veelgehoorde opmerking, maar wist je dat alcoholgebruik voor, tijdens en na...