Wat is passende zorg?

Sinds een aantal jaren wordt landelijk ingezet op de transitie naar ‘Passende Zorg’. Passende zorg moet ervoor zorgen dat iedereen de zorg kan blijven krijgen die nodig is. Met passende zorg verbeteren zorgverleners, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en de overheid de manier waarop de zorg wordt aangeboden en betaald. Passende zorg is[1] (1) zorg die werkt tegen een redelijke prijs (waardegedreven) en (2) wordt – waar mogelijk – dichtbij de cliënt georganiseerd, (3) waarbij cliënten en hun zorgverlener samen beslissen over wat voor hen de best mogelijke behandeling is (passende zorg op de juiste plek) en (4) gaat niet alleen over ziekte, maar ook over gezondheid en de aandacht voor wat iemand wél kan.

1.     Integraal Zorgakkoord

De beweging richting ‘passende zorg’ kent een langere aanlooptijd. ‘Passende zorg’ is als term in 2020 geïntroduceerd door het Zorginstituut Nederland (ZiN) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en kwam in het najaar 2022 in een versnelling met het sluiten van het Integraal Zorgakkoord (IZA). In combinatie met de programma’s het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), Wonen, Ondersteuning en Zorg Ouderen (WOZO) en Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg (TAZ) werken alle partijen samen aan transitie naar passende zorg. Een samenvatting van de afspraken uit het Integraal Zorgakkoord staat in deze infographic van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De beweging uit zich in documenten van bijvoorbeeld de NZa en het ZiN, waarin ambities voor de toekomst zijn geformuleerd (bijvoorbeeld het actieplan Passende Zorg) en in een aantal landelijke programma’s zoals het Programma De Juiste Zorg op de Juiste Plek en het programma Uitkomstgerichte Zorg.

2.     Passende zorg op de Juiste Plek

Het ministerie van VWS zet zich in om de beweging richting Juiste Zorg op de Juiste Plek als één van de pijlers van passende zorg te vergroten en te versterken. Met het programma De Juiste Zorg op de Juiste Plek. stimuleert ze partijen in het veld om dit gedachtegoed naar de praktijk te vertalen.

3.     Middelen voor regionale transformatieplannen

Eén van de afspraken binnen het IZA is dat zorgaanbieders, zorgprofessionals, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en gemeenten samen plannen maken voor zorgtransformaties. Voor deze zorgtransformaties stelt het ministerie van VWS tijdelijk 2,8 miljard euro aan transformatiemiddelen beschikbaar[1]. Ook regionale samenwerkingsverbanden uit de geboortezorg kunnen via dit programma subsidie ontvangen voor het realiseren van hun transformatieplannen. Meer informatie over het aanvragen van deze IZA subsidie is hier te vinden bij het doorlopen van de website. Ga daarnaast in gesprek met je zorgverzekeraar.

4.     Veel kennis beschikbaar via handreikingen

Er is gaandeweg in de transitie naar passende zorg veel expertise opgebouwd over het onderwerp zorg verschuiven, die ook heel goed bruikbaar is in de geboortezorg.

Voor meer informatie zie:

[1]       Bron: Zorginstituut, website: Passende zorg | Zorginstituut Nederland